Portret prinses Beatrix

Beatrix wordt op 42-jarige leeftijd Koningin der Nederlanden. Bij de inhuldiging van Beatrix als koningin in Amsterdam spelen zich dezelfde taferelen af als bij haar huwelijk: rellen en rookbommen.
Tijdens Beatrix haar ambtstermijn waren er diverse belangrijke gebeurtenissen in Nederland. Hierbij toonde ze altijd haar oprechte betrokkenheid. Onder andere bij de winst van het Nederlands Elftal op het EK voetbal (1988), de Bijlmerramp (1992) en de vuurwerkramp in Enschede (2000).
Beatrix wordt in haar eerste jaren omschreven als enigszins afstandelijk en zakelijk, maar wel succesvol. Privé gaat het minder. Claus krijgt niet lang na haar troonaanstelling last van depressies (1982). Het in de schaduw staan van Beatrix viel hem zwaar en hij had niet het gevoel van zinvolle betekenis te zijn. Hiernaast openbaart zich in 1987 bij de prins Parkinson.
In augustus 1987 loopt Beatrix tijdens haar vakantie een hersenvliesontsteking op en wordt opgenomen in het Haagse Bronovo-ziekenhuis. Het is lange tijd onzeker of zij op Prinsjesdag aanwezig zal kunnen zijn. Uiteindelijk is ze voldoende hersteld om de troonrede uit te spreken.
Beatrix verzet haar zinnen met haar hobby’s. De vorstin heeft belangstelling voor kunst en doet aan beeldhouwen. Ze skiet elke winter met haar familie in Lech. In de zomer gaat ze graag zeilen met het koninklijk privéschip De Groene Draeck, een cadeau van het Nederlandse volk voor haar 18de verjaardag. Tevens doet ze aan paardrijden.
In juni 2002 worden Beatrix en Claus grootouders van Eloïse. Daarna kwamen nog: Amalia (2003), Claus-Casimir (2004), Alexia (2005), Luana (2005), Leonore (2006), Zaria (2006) en Ariane (2007).
In 1996 kent de stad Aken de prestigieuze Karelsprijs toe aan de koningin, vanwege haar bijdrage aan de Europese integratie. In de lofrede wordt gesproken over haar inzet voor Europa: “Als politiek denkende en handelende monarch heeft koningin Beatrix al in een vroeg stadium een lans gebroken voor de Europese eenwording.”
Februari 2002 trouwen Willem-Alexander en Máxima. Job Cohen, toenmalig burgemeester van Amsterdam, voltrok het burgerlijk huwelijk. Carel ter Linden het kerkelijke in de Nieuwe Kerk. Maxima liet een traan tijdens ‘Adios Nonino’ (‘Dag Vadertje’) gespeeld door Carel Kraayenhof. Haar vader, Jorge Zorrequeta, is er niet bij.
Op 6 oktober 2002 sterft prins Claus. Ook het jaar 2004 is voor Beatrix een droevig jaar. In maart overlijdt haar moeder Juliana en in december vader Bernhard.
Tijdens de viering van Koninginnedag (2009) in Apeldoorn probeert Karst T. in volle vaart de Koninklijke bus te rammen, waardoor zeven omstanders om het leven komen. Beatrix ziet het vanuit de bus gebeuren.
Begin 2012 krijgt Beatrix haar zoon Friso een ernstig skiongeluk in het Oostenrijkse Lech en raakt in coma waaruit hij tot op heden niet is ontwaakt.
Beatrix kondigt haar aftreden aan op 31 januari 2013 via een toespraak zichtbaar op televisie. Vanaf 30 april zal Willem-Alexander ons land regeren.