In memoriam: Prins Friso
Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amsberg werd 25 september 1968 geboren te Utrecht als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Friso groeide op in Lage Vuursche op kasteel Drakensteyn. Het gezin verhuisde in 1980 naar Den Haag.
Friso stond bekend als de ‘briljante’ prins. Dit blijkt onder andere uit zijn indrukwekkende lijst met opleidingen. In 1986 slaagde Friso voor zijn VWO-examen, waarna hij vertrok naar de Verenigde Staten om aan de University of Califonia Mechanical Engineering te studeren. Terug in Nederland kwam hier nog een studie Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek bij. Zijn diploma behaalde hij in 1994. Gelijktijdig volgde Friso ook een studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit, in 1995 slaagde hij hier voor zijn doctoraal examen. Tot slot behaalde hij zijn Master of Business Administration aan het prestigieuze instituut INSEAD in Frankrijk.
Vanzelfsprekend volgde hierop een succesvolle werkzame carrière. De Prins werkte achtereenvolgens bij de firma McKinsey & Co en later bij de investeringsbank Goldman Sachs International. In 2004 werd de Prins mededirecteur van TNO Space en managing director voor Wolfensohn & Co. Sinds 2011 was hij werkzaam als CFO bij URENCO.
Als reservetroonopvolger heeft Friso altijd zijn best gedaan om buiten de schijnwerpers te blijven. Hij hield niet van alle publieke belangstelling. Friso maakte dit op jonge leeftijd al duidelijk met de uitspraak: ,,Je mag Alexander wel in elkaar slaan, maar zorg dat hij niet doodgaat, want dan moet ik koning worden.” De prins verscheen ook slechts één keer per jaar in het openbaar op Koninginnedag.
De prins kwam in het nieuws door zijn relatie met Mabel Wisse Smit. Door alle commotie besloot het paar geen parlementaire toestemming te vragen voor het huwelijk. Dit kostte Friso zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis, zijn titel Prins der Nederlanden en daarmee zijn positie in de lijn van troonopvolging. Het paar kreeg twee dochters Luana (2005) en Zaria (2006).
Friso besteedde zijn vrije tijd graag aan duiken en golfen. Tevens was Friso, net als de rest van de koninklijke familie, dol op skiën. Sinds 1959 gaat de koninklijke familie jaarlijks naar het Oostenrijkse Lech. In 2012 kwam er abrupt een einde aan de skivakantie, tijdens een tocht buiten de piste raakte prins Friso bedolven onder een lawine. Friso liep een hersenbeschadiging op en raakte in een coma. Op 12 augustus 2013 overleed Friso op 44-jarige leeftijd toch nog onverwacht in Paleis Huis ten Bosch.